Ana içeriğe atla
Bilginin Özgür Olması
Hangi coğrafyada olduğuna, hangi dili konuştuğuna ya da hangi dine inandığına bakmaksızın, parayla satın alabilecek kadar maddi gücü olan insanlar dışındaki tüm insanlığın geçmişten günümüze kadar yayımlanmış tüm akademik makale, kitap, dergi vb. yayınlara tamamen ücretsiz ve açık bir şekilde erişmesi gerekiyor.
Erişmesi de yetmez. Bunları okuması sorgulaması için de tavsiyelerde bulunmalı, söylevler verilmeli. İnsanları okumaya, sorgulamaya teşvik etmeli. Ancak o zaman gerçekten de Dünya her gün daha iyi bir yer haline gelir- benim bu konuda hiçbir umudum yok fakat-.
Peki kapitalist bir dünyada, yazarlar ya da akademisyenler maddi bir güç almaksızın bu yayınlarına nasıl devam edebilecek ? Bu çok yerinde ve mantıklı bir soru. Zaten bende bu durumu savunuyorum ki, başlangıçta maddi gücü hariç herkes diye hitap ettim. Yani bu yayınları alacak maddi gücü olan kişilerin bu kitap ya da makalelere ücret ödeyerek erişmesi gerekiyor. İyi de biz bunu nasıl sağlayacağız ? Nasıl böyle bir ayrım yapacağız ? Bunu nasıl takip edeceğiz ?
Doğru konuşacağım, bunun ben de açık bir reçetesi yok. Keşke olsaydı fakat üzerine çalışmaya devam ediyorum. Bu ayrımı yapacak bir sistem. Sorunsuz çalışacak bir sistem.
Bu noktada aklıma gelen ve bende de işe yaradığını düşündüğüm bir taktik var. Son derece ilkel ve kuvveti tartışmaya açık bir taktik. Zengin insanlar kitap ya da makale almak istediklerinde kitap satış sitesine gidiyor, kitabı seçiyor, kredi kartı bilgilerini giriyor ve satın alıp çıkıyor. Bu kadar.
Fakat gerçekten de maddi olarak güç durumdaki biri bunu yapmıyor. İnternet üzerinde bir kazma işlemine girişiyor. Aradığı kitap ya da makaleyi internet üzerinden farklı bir şekilde-siz anladınız-aramaya başlıyor. Çünkü başka çaresi yok. Eğer pes etmez, doğru kaynaklara gider ve uslu bir çocuk olursa da kazma işlemi başarıya ulaşıyor ve bir adet ödül kazanıyor. Ödül de tabii ki de ücretsiz bilgi.
Tek ayrım bu şekilde yapılabilir. Bilgiyi özgürleştiren siteler daha da derinlere gömülüp, gerçekten de isteyen insanlar ulaşabilir. Diğerleri zaten parasını verip alırlar. Eğer herkes ücretsiz bilgi peşinde koşarsa bu sefer yazarlar kapitalist dünyada yaşadığımızdan ötürü yayın yapamaz hale gelir çünkü daha yemek yiyemiyorlar :)
Dediğim gibi bu konuda çalışmalarım devam ediyor, sağlam bir sistem kuracağım. Buradan da Satoshi Nakamto'ya selam olsun. Harbi sağlam bir sistem.
Demem o ki, bilgiye erişebilecek gücü olmayan insanları bilgiye ulaştırabilir ve buna teşvik edebilirsek, gerçek ilerleme başlar. Gerçekten de bir şeyler üretmeye ve icat etmeye başlarız. Yeni tekerlekler, yeni bilgisayarlar, yeni uçaklar. Yeni Wright kardeşler, yeni Da Vinciler, yeni Alan Turingler işte o zaman çıkar.
Tüm bunları yaparken de zengin kişiler maddi olarak, diğer kişiler de bilgi olarak destek vermeye devam edecek. Bilgi özgürleşecek.
Bilgilerin herkes tarafından erişilebildiği, kullanılabildiği bir dünyada görüşmek üzere...
Yorumlar
Yorum Gönder